10-jarige aansprakelijkheid


Waarover gaat het?

Aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector zijn vanaf 1 juli 2018 wettelijk verplicht om hun 10-jarige aansprakelijkheid te verzekeren. Die aansprakelijkheid heeft betrekking op problemen met de stevigheid, de stabiliteit en de waterdichtheid van de gesloten ruwbouw van de woning. Problemen met de waterdichtheid moeten in dat geval een gevaar betekenen voor de stevigheid of stabiliteit van de woning.

Vanaf wanneer geldt de verplichting?
De wet geldt voor werken waarvan de stedenbouwkundige vergunning wordt afgeleverd na 1 juli 2018. U hebt dus nog even de tijd om zich voor te bereiden.

Voor wie geldt de verzekeringsplicht?
Aannemers (waaronder ook loodgieters, elektriciens, metsers …) en andere dienstverleners in de bouwsector (bv. studiebureaus, ingenieurs ...) worden verplicht om een verzekering te onderschrijven die hun 10-jarige aansprakelijkheid dekt. Hetzelfde geldt voor hun onderaannemers. Voor architecten is de aansprakelijkheidsverzekering vandaag al verplicht. 

In welke gevallen geldt de verzekeringsplicht?
De verzekeringsplicht geldt voor werken aan woningen in België, eengezinswoningen of appartementen - dus bv. geen kantoren of industriële gebouwen - waarbij het verplicht is om een beroep te doen op een architect. Het kan gaan om nieuwbouw- of om renovatieprojecten die de ‘gesloten ruwbouw van de woning’ omvatten.

Wat zijn de vereiste dekkingen?
Het gaat om de waarde van de wederopbouw en wanneer die meer dan 500 000 euro bedraagt, een minimumbedrag van 500 000 euro, geïndexeerd volgens de ABEX-index (ABEX 1/2007).
 

Verzekeringsattest
​​​​​​​Aannemers zullen, net als andere betrokken dienstverleners, bij de aanvang van de werken een verzekeringsattest moeten overhandigen aan de bouwheer en de architect. Die laatste zal daarop moeten toezien.